Voor veel muziek is improvisatie nodig. Of men nu een variatie wil spelen, een instrumentaal tussenstuk, een tegenstem, een begeleiding: kunnen omgaan met akkoorden én met eigen creativiteit is noodzaak voor de avontuurlijke violist:
 

55 pagina's, CD, prijs: EUR 23

Rock the Fiddle 2:
Spelen met akkoorden
De viool is meer dan louter een "melodie-instrument"! De viool heeft een ongekende kracht als begeleidingsinstrument in folk, rock en pop. In Spelen met akkoorden leer je "als een gitarist" omgaan met akkoordenschema's, de begeleiding krachtig neerzetten, improviseren over akkoordenschema's, zelf akkoordenschema's maken en tegenstemmen verzinnen. De muziek komt uit de folk- en rockwereld. Met dit boek en de werk-CD wordt omgaan met akkoorden tot een tweede natuur.

Audiofragment (voorbeeld van een vioolbegeleiding)


10 pagina's, 2 CDs, prijs: EUR 15. 

Riffs
swingende speel- en improvisatiestukken
Ontstaan tijdens de vioollessen van ViolaMuse met leerlingen die al wat gewend zijn. En té leuk om alleen voor onszelf te houden. Een serie enorm swingende, korte regels die je eindeloos kunt herhalen, waar je uitgebreid op kunt improviseren en waarbij je langzaam in een enorme swingmotor verandert.
Een belangrijk onderdeel van de riffs is dat ze vaak op twee snaren tegelijk gespeeld worden: eenvoudige maar uiterst effektieve, krachtige dubbelgrepen. Zolas gezegd: de viool is meer dan louter een "melodie-instrument"!
Bladmuziek en twee CDs waarvan één alleen de begeidingen bevat. Te gebruiken door één of twee violisten tegelijk. 

Audiofragment (riff spookybelly)

Deze boeken zijn te bestellen door het betreffende bedrag over te maken naar NL97 ASNB 0709 1512 84 t.n.v. J.A.J. Koning. Alle bedragen zijn incl. porto.
Let op: vermeld duidelijk de titel én uw adres! Stuur voor de zekerheid tegelijk met de betaling een mailtje met uw adres en gewenste titel(s)

It takes improvisation to play variations on a melody, to create accompaniments, solos etc. How to learn to do that as a violinist? These books offer practical study materials.